П`ятниця, 26.04.2024, 08.16.14

Вітаю Вас Гость | RSS

ГоловнаРеєстраціяВхід
Меню сайту

Розділи новин
Новини Брідщини [313]
Новини, які відбулися у Бродівському районі
Україна та Брідщина [70]
Українські новини, які мають безпосередьє відношення до Бродівського району
Анонси [35]
Прогнозовані події, які відбудуться у Бродівському районі

Наше опитування
Кому з Бродівських керівників Ви найбільше довіряєте?
Всього відповідей: 177

Головна » 2009 » Червень » 19 » Чехія та Словаччина потрібні для "Одеса - Броди"
Чехія та Словаччина потрібні для "Одеса - Броди"
12.28.50
Наприкінці червня в Брюсселі буде представлено техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору, частиною якого є запуск нафтопроводу Одеса - Броди в режимі аверсу для поставок каспійської нафти.
Якщо сусідні з нами Чехія і Словаччина підтримають проект, його шанси на реалізацію істотно зростуть.
У Мінпаливенерго вважають перспективним офіційне приєднання до проекту "Одеса - Броди" нових країн-учасниць - Чехії та Словаччини. "Розширення співпраці з європейськими країнами, які є потенційними споживачами каспійської нафти, яка поставлятиметься нафтопроводом «Одеса – Броди», дозволить більш ефективно реалізовувати плани для аверсної експлуатації цього маршруту", - сказав заступник міністра палива та енергетики Бурзу Алієв. Він не уточнив, що на офіційному рівні питання про розширення учасників "Одеса - Броди" ще не розглядалося. 
Зараз учасниками цього проекту є Україна, Польща, Литва, Азербайджан і Грузія. Президент Віктор Ющенко і прем'єр Юлія Тимошенко запрошували до участі Білорусь. ТЕО проекту також показало перспективність "Одеса - Броди" для Чехії і Словаччини, які зацікавлені в диверсифікації поставок легкої нафти на свої нафтопереробні заводи в цілях зниження залежності від російської сировини. 
Однак постійна політична боротьба в Україні може перешкодити реалізації проекту. "Мені не раз доводилося чути, що кредит довіри до української влади з боку партнерів від Каспії практично вичерпано. Але я впевнений, що ще є можливості налагодити з ними конструктивне і взаємовигідну співпрацю ", - відзначає Бурзу Алієв. Він також звертає увагу на одне з головних конкурентних переваг "Одеса - Броди" - значне скорочення маршруту нафтового транзиту. "Наприклад, на чеські НПЗ ближче поставити каспійську нафту через Україну, ніж в обхід через Середземне море, а потім через половину Європи. Також зменшується залежність від побічних ефектів морських перевезень - частенько танкери з нафтою тижнями простоюють у Босфорській протоці, з-за її низької пропускної спроможності ", - додав пан Алієв. 
Нашій країні варто прискорити реалізацію проекту, тому що в Росії вже рік йде робота над будівництвом другої черги Балтійської трубопровідної системи. "Беручи до уваги, що протягом одного-двох років нафтопровід "Дружба" втратить 60 млн. т нафти в рік, його гілки, що проходять через Білорусь, Польщу, Україну та Словаччину, виявляться на грані рентабельності", - повідомив президент Київського міжнародного енергоклуба Олександр Тодійчук. Він переконаний, що зберегти в експлуатації ці гілки "Дружби" можна тільки за рахунок нафти з трубопроводу «Одеса – Броди». «Якщо українська влада в черговий раз проігнорує небезпеку, пов'язану з будівництвом другої черги Балтійської трубопровідної системи, то нафтопроводи і НПЗ України залишаться без нафти. А енергетичний тиск з боку Росії на Україну і держави Центральної та Східної Європи посилиться у багато разів", - акцентує пан Тодійчук.


Категорія: Новини Брідщини | Переглядів: 1130 | Додав: brodurayon | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Друзі сайту
«Галичина спортивна» - все про Галицький спорт. 
 www.kambuz.org.ua - Інформаційно-розважальний портал міста Кам'янка-Бузька
http://belz.at.ua/kn.gif Інформаційно-розважальний портал м.Здолбунів (новини, реклама, ігри)
 

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Брідщина © 2024