Вівторок, 19.03.2024, 07.57.19

Вітаю Вас Гость | RSS

ГоловнаРеєстраціяВхід
Меню сайту

Розділи новин
Новини Брідщини [313]
Новини, які відбулися у Бродівському районі
Україна та Брідщина [70]
Українські новини, які мають безпосередьє відношення до Бродівського району
Анонси [35]
Прогнозовані події, які відбудуться у Бродівському районі

Наше опитування
Кому з Бродівських керівників Ви найбільше довіряєте?
Всього відповідей: 177

Головна » 2009 » Грудень » 24 » Торгова марка Pinotex відреставрує костел в с. Язлівчик Бродівського району
Торгова марка Pinotex відреставрує костел в с. Язлівчик Бродівського району
12.31.15

У 2009 році торгова марка Pinotex (концерн Akzo Nobel) спільно з громадським партнером проектом «Дерев’яні храми України» започаткували соціальну акцію, в рамках якої буде відреставровано костел у с. Язлівчик Бродівського району.  

Координатором акції стала автор проекту «Дерев’яні храми України» О.Крушинська. Серед кількох храмів-кандидатів, до яких організатори виїжджали на місце, вибір випав саме на костел в с.Язлівчик.

Влітку проекту «Дерев’яні храми України» вдалося знайти першого спонсора, який перейнявся проблемою реставрації маловідомої пам’ятки дерев’яної архітектури.  Це – компанія Akzo Nobel, якій належить відома торгова марка Pinotex. Вона  взяла на себе повну реставрацію об’єкта, що перебуває в стані занепаду. У вересні-жовтні  архітектори-реставратори з НУ «Львівська політехніка» провели обстеження споруди, визначили обсяг і характер робіт, розробили кошторисну документацію на кілька етапів реставраційних робіт.

У листопаді-грудні вже були виконані консерваційні роботи, що дозволять захистити споруду від опадів взимку.  Бродівська районна рада від початку акції надавала всебічну організаційну підтримку. На 2010 рік заплановано першу чергу робіт, найтерміновіших для порятунку споруди від руйнування: реставрація конструкцій даху і покриття його гонтом,  заміна зігнилих фрагментів стін  на ідентичні нові, відновлення втраченої вежі та монтаж відреставрованного надбанного хреста тощо. На наступному етапі заплановано виконати внутрішні роботи, включно із ремонтом підлоги та реставрацією деталей інтер’єру, просочення деревини антипожежними та антикорозійними засобами Akzo Nobel тощо.

До відома: 
Костел в Язлівчику побудований у 1936-1937 роках. Він є унікальним зразком застосування стилю модерн до дерев’яної сакральної архітектури і не має аналогів на теренах України. Попри безперечну архітектурну цінність, костел через свій «замолодий» вік не має навіть статусу пам’ятки архітектури місцевого значення, а тому не має державного фінансування на реставрацію. У 2007-2008 роках було проведено паспортизацію костелу, але до реєстру пам’яток його не внесено й досі. Тож спонсорська підтримка була його єдиним шансом на виживання. Незважаючи на десятиріччя занепаду, каплиця в Язлівчику збереглася у первісному вигляді, без перебудов. Особливого колориту надає споруді стрімкий гонтовий дах і цінні архітектурні деталі: різьблені двері із зображенням дубового листя, ковані грати на вікнах, в інтер’єрі – дерев’яний вівтар у формі порталу з колонами тощо.
Категорія: Новини Брідщини | Переглядів: 2618 | Додав: brodurayon | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
1 Juvie  
0
Thanks for the great info dog I owe you biggtiy.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар новин
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Друзі сайту
«Галичина спортивна» - все про Галицький спорт. 
 www.kambuz.org.ua - Інформаційно-розважальний портал міста Кам'янка-Бузька
http://belz.at.ua/kn.gif Інформаційно-розважальний портал м.Здолбунів (новини, реклама, ігри)
 

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Брідщина © 2024