П`ятниця, 19.04.2024, 13.13.02

Вітаю Вас Гость | RSS

ГоловнаРеєстраціяВхід
Меню сайту

Розділи новин
Новини Брідщини [313]
Новини, які відбулися у Бродівському районі
Україна та Брідщина [70]
Українські новини, які мають безпосередьє відношення до Бродівського району
Анонси [35]
Прогнозовані події, які відбудуться у Бродівському районі

Наше опитування
Кому з Бродівських керівників Ви найбільше довіряєте?
Всього відповідей: 177

Головна » 2009 » Лютий » 25 » Заява ЛКО "Молодий Народний Рух" щодо 65-річчя пам’яті загиблих польських жителів села Гута Пеняцька, що у Бродівському районі
Заява ЛКО "Молодий Народний Рух" щодо 65-річчя пам’яті загиблих польських жителів села Гута Пеняцька, що у Бродівському районі
16.59.27
Львівська крайова організація „Молодий Народний Рух” оприлюднила заяву щодо 65-річчя пам’яті загиблих польських жителів села Гута Пеняцька, що у Бродівському районі.

Заяву подаємо повнотекстово:

"Ми на порозі річниці однієї з сумних сторінок спільної українсько-польської історії. 28 лютого Україна та Польща відзначатиме 65-у річницю пам’яті загиблих польських жителів села Гута Пеняцька, що на Бродівщині.

У ході воєнних дій під час Другої світової війни 1944 року селище було спалено дощенту. Про ці жахливі події свідчать не лише польські документи, в яких зазначається, що Гута Пеняцька була знищена нацистським винищувальним поліцейським підрозділом, а також радянські та українські джерела. Однак, в силу певних обставин, через деякий час після цих трагічних подій в історичних польських документах та радянській публіцистиці з’являється інформація з перекрученими фактами на користь німецької та радянської сторони, яка покладає всю вину за знищення польського села на підрозділи дивізії СС "Галичина", які діяли у складі німецьких військ, та частин УПА. Саме таке трактування цих подій наша влада мовчки вислуховує з уст польської сторони під час пам’ятних урочистостей біля меморіалу жертвам Гути Пеняцької.

ЛКО "Молодий Народний Рух” виступає проти такого викривлення подій спільної трагічної історії двох держав представниками польської влади та засуджує недружні звинувачення нашого західного сусіда, покликані перекинути всю вину за винищення мирного польського населення Гути Пеняцької з німецьких каральних загонів на частини УПА. Такий крок, спрямований на зближення з економічно вигідною Німеччиною за рахунок українських націоналістів, виправдати не можна. 

Своєю чергою, закликаємо українську владу бережно ставитися до нашого минулого та не допускати свавільного маніпулювання його фактами з боку інших держав!

Українська історія є відображенням генетичного коду нашої нації, її менталітету та духовних цінностей. Не дозволимо таврувати пам’ять полеглих у боях українських націоналістів!"


Категорія: Україна та Брідщина | Переглядів: 1338 | Додав: brodurayon | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Пошук

Друзі сайту
«Галичина спортивна» - все про Галицький спорт. 
 www.kambuz.org.ua - Інформаційно-розважальний портал міста Кам'янка-Бузька
http://belz.at.ua/kn.gif Інформаційно-розважальний портал м.Здолбунів (новини, реклама, ігри)
 

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Брідщина © 2024