Середа, 24.04.2024, 03.49.33

Вітаю Вас Гость | RSS

ГоловнаРеєстраціяВхід
Меню сайту

Розділи новин
Новини Брідщини [313]
Новини, які відбулися у Бродівському районі
Україна та Брідщина [70]
Українські новини, які мають безпосередьє відношення до Бродівського району
Анонси [35]
Прогнозовані події, які відбудуться у Бродівському районі

Наше опитування
Кому з Бродівських керівників Ви найбільше довіряєте?
Всього відповідей: 177

Головна » 2009 » Лютий » 25 » Депутати Львівської облради попросили Ющенка не їхати у Гуту Пеняцьку
Депутати Львівської облради попросили Ющенка не їхати у Гуту Пеняцьку
16.02.09
25 лютого, під час прес-конференції у Львові, депутати Львівської обласної ради від БЮТ Ростислав Новоженець та Остап Козак, а також низка львівських істориків виступили категорично проти того, аби Президент України Віктор Ющенко брав участь у заходах з вшанування загиблих у 1944 році поляків у колишньому польському селі Гута Пеняцька Бродівського району.
Зокрема О. Козак заявив, що має бути встановлена історична правда. Польська преса і польській Інститут національної пам’яті стверджують, що цей злочин вчинили українці. Президент України своїм візитом узаконює це твердження, як "узаконив" у 2005 році встановленням так званого "меча-щербця" на Личаківському цвинтарі" . Він також повідомив, що на полі, де колись було село Гута Пеняцька, встановлено пам’ятник, який було реконструйовано без погодження української сторони.
Водночас історик Ігор Федик навів історичні свідчення, які спростовують повідомлення польських ЗМІ, що злочини проти населення Гути Пеняцької були вчинені дивізією "Галичина" та УПА: "Це просто фантастика, дивізійники просто не могли мати контактів з УПА і дивізія в цей час лише формувалася".
Крім того, історики навели низку історичних фактів, що Гуту Пеняцьку спалили німецькі каральні загони: "23 лютого 1944 року до боротьби проти польсько-більшовицьких сил, осередок, яких був у цьому селі, було скеровано один з німецьких поліційних підрозділів. В результаті зіткнення загинуло 6-8 німців. У відповідь на це 27 лютого каральні підрозділи нацистів увійшли до села і спалили 172 двори. Кількість жертв коливається від 500 до 1000 осіб". Про те, що каральну акцію провели німецькі каральні загони свідчать польські документи. Наприклад, звіт Делегатури польського уряду про події на теренах Бродівського повіту та повідомлення міністра внутрішніх справ польського еміграційного уряду в Лондоні В.Баначека про події у Гуті Пеняцькій у лютому 1944 року, в повідомлення вказувалося, що "27 лютого експедиційна каральна таємна поліція знищила село дощенту".
Довідка:
28 лютого на Львівщину запланований візит Президента Республіки Польща Леха Качинського. Візит польського Президента пов'язаний із 65-річчям вшанування пам’яті загиблих поляків у селі Гута Пеняцька Бродівського району. Також було заплановано, що в урочистостях візьме участь Президент України Віктор Ющенко. Однак, 24 лютого голова Львівської ОДА Микола Кміть зазначив, що Віктор Ющенко, швидше за все, не перебуватиме на Львівщині 28 лютого.

Категорія: Україна та Брідщина | Переглядів: 960 | Додав: brodurayon | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Пошук

Друзі сайту
«Галичина спортивна» - все про Галицький спорт. 
 www.kambuz.org.ua - Інформаційно-розважальний портал міста Кам'янка-Бузька
http://belz.at.ua/kn.gif Інформаційно-розважальний портал м.Здолбунів (новини, реклама, ігри)
 

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Брідщина © 2024