Четвер, 25.04.2024, 18.26.55

Вітаю Вас Гость | RSS

ГоловнаРеєстраціяВхід
Меню сайту

Розділи новин
Новини Брідщини [313]
Новини, які відбулися у Бродівському районі
Україна та Брідщина [70]
Українські новини, які мають безпосередьє відношення до Бродівського району
Анонси [35]
Прогнозовані події, які відбудуться у Бродівському районі

Наше опитування
Кому з Бродівських керівників Ви найбільше довіряєте?
Всього відповідей: 177

Головна » 2009 » Лютий » 25 » Олег Панькевич: „На Бродівщині ВО „Свобода” відкриє пам’ятний знак українцям, закатованим польськими шовіністами у 1943-44 рр.” (ФОТО)
Олег Панькевич: „На Бродівщині ВО „Свобода” відкриє пам’ятний знак українцям, закатованим польськими шовіністами у 1943-44 рр.” (ФОТО)
13.49.53
25 лютого, під час прес-конференції у Львові, заступник голови ВО „Свобода” з питань національної пам’яті, депутат Львівської обласної ради Олег Панькевич повідомив, що 28 лютого між селами Жарків та Гута Пеняцька, що на Бродівщині, ВО „Свобода” відкриє пам’ятний знак українцям, закатованим польськими шовіністами у 1943-44 рр.. Зокрема, цей знак міститиме напис про вшанування пам’яті директора школи с.Ясенів, колишнього вояка УГА Івана Вавріва, його дружини Софії та пароха с.Ясенів о.Балюти. Окрім цього, 28 лютого ВО „Свобода” також вшанує мирних мешканців с.Гута Пеняцька, які загинули від рук німецьких окупантів у лютому-березні 1944 р.
За словами Олега Панькевича, пам’ятні знаки закатованим українцям – як мирним мешканцям, так і воякам різних періодів та різних військових формувань необхідно встановити ще у різних місцях України. На жаль, сьогодні в державі немає відповідної державної політики. Навіть ті пам’ятники, які було споруджено українським січовим стрільцям, воякам УГА та УПА на початку дев’яностих, сьогодні є у незадовільному стані та їх не взято до відповідного реєстру. Сьогодні УПА ще не визнано в Україні, а замість українських свят ми маємо постанову Верховної Ради про відзначення 65-ї річниці Великої Вітчизняної війни, в якій пропонують пропагувати не тільки пісні того часу, а й використовувати символіку.
На думку Олега Данькевича, сьогодні наші сусіди не тільки Росія, а й Польща та Угорщина, користуючись українською безпорадністю та державними міжусобицями, провадять антиукраїнську політику. Так, 15 березня виповнюється 70 років з часу створення Закарпатської України. В Україні на державному рівні не вшановується належно ця подія. Проте, нещодавно Угорщина на Верецькому перевалі, фактично на кістках січовиків встановила пам’ятник 1100-літтю приходу угорців на українські землі. Однак, на прохання встановити такі ж пам’ятники у Сербії Румунії та Словаччині Угорщина отримала рішучі відмови.
Олег Панькевич також заявив, що останніми роками Польща також проводить агресивну політику у цьому питанні. У 2003 році польська сторона звинуватила українців у подіях на Волині, що відбувалися у 1943 році. Тоді ж вперше у Гуті Пеняцькій було споруджено пам’ятник мешканцям цього села, які загинули у лютому 1944 р. У його будівництві брали участь українські державні підприємства та організації, а на відкритті не було представлено офіційних осіб ні з української, а ні з польської сторони. У 2005 році цей пам’ятник було демонтовано, а на його місці споруджено інший. На його відкритті вже був присутній консул Республіки Польща, який під час виступу подав викривлену інформацію про події на Гуті Пеняцькій. У 2008 році подібні пам’ятники поляки встановили також у Тернопільській області, у селах Ігровиця, Плотича, Мала Бере зовиця, Лозова. При їх встановлені не дотримано норм українського законодавства, окрім того на всіх пам’ятниках, включаючи і Гуту Пеняцьку, зроблено один і той же надпис про те, що поляків було замордовано. Польська преса трактує це однозначно, вказуючи, що поляків було замордовано українцями.
„Тому нашою акцією біля Жаркова ми хочемо вшанувати українців і хочемо, щоби українська влада не клала квіти до пам’ятника так званим жертвам українських націоналістів, як це було у Павлокомі, а щоби віддала шану українцям, які загинули від усіх окупаційних режимів на території України. А ми також віддамо шану мирним польським мешканцям, які на території України загинули від рук німецьких окупантів”, - підсумував заступник голови ВО „Свобода”.
Довідка ВО „Свободи”:
У час війни до 1944 р. село Гута Пеняцька було одним із центрів базування польських бойовиків та радянських партизанів на Галичині, які періодично тероризували навколишні українські села та здійснювали диверсійну діяльність. Цьому є чисельні свідки та газетні публікації. У питанні знищення Гути Пеняцької існує офіційна версія, що це була німецька каральна акція, приводом до якої стало вбивство двох німецьких солдатів радянськими партизанами разом з польською боївкою, що була розміщена у Гуті Пеняцькій
4 січня 1944 р. жорстоко замордовано директора школи с. Ясенів Івана Вавріва, колишнього вояка УГА. Вбито також його дружину Софію. Тіло Івана Вавріва знайдено у Підгорецькому лісі. Голови не знайшли, а тому під час похорону замість неї поклали вишиту подушечку.
7 січня 1944 р. замордовано пароха с. Ясенів о. Балюту, який мав проповідь на похороні І. Вавріва. Тіло отця Балюти завезено у с. Гута Верхобузька та вкинуто у пивницю під капличкою, де скидали усіх замордованих.
Фотогалерея
фото1
фото2
фото3
фото4



Категорія: Україна та Брідщина | Переглядів: 1146 | Додав: brodurayon | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Пошук

Друзі сайту
«Галичина спортивна» - все про Галицький спорт. 
 www.kambuz.org.ua - Інформаційно-розважальний портал міста Кам'янка-Бузька
http://belz.at.ua/kn.gif Інформаційно-розважальний портал м.Здолбунів (новини, реклама, ігри)
 

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Брідщина © 2024